Схемата 60 на 40 – до края на септември, разширява се обхвата

0
156

Схемата 60 на 40 ще работи до края на септември, като обхвата на мярката се разширява. Това реши правителството на днешното си заседание.

За разплащания по схемата са предвидени 1 милиард лева, като се очаква поне половината да бъдат изплатени до септември.

Право на компенсации за заплати и осигуровки ще получат още сектори от икономиката. Отпада задължението бизнесът да е платил данъците и осигуровките си през тази година, изисква се единствено средствата да са начислени.

Частни детски градини и ясли, образователни центрове и здравни специалисти и заведения без договор със Здравната каса също ще могат да кандидатстват за подпомагане.

За сектор „Хотели и ресторанти“ отпада задължението да се осигурява допълнителна заетост на персонала след края на подпомагането, която да е равна на срока, за който са получавани средствата от НОИ.

За секторите “Пътнически транспорт въздушен, воден и сухопътен“ и за “Туризъм“ мярката 60 на 40 на практика ще е  80 на 20, тъй като също от днес стартира и още една компенсация. За този сектор се одобрява и 290 лева допълнителна помощ на заето лице, която може съвместно да се използва с мярката 60/40. По тази мярка могат да се възползват и лица, които са наети от 1 юли и няма допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектор „Туризъм““.