Шофьор, допуснал ПТП и отказал тест за алкохол остава за 2 г. без книжка

0
ученически фотоконкурс

46-годишният И. И., който причинил ПТП с материални щети и отказал да бъде тестван за алкохол, остава за 2 години без книжка, съобщиха от Съдебната палата в Русе.

На 8-ноември 2021 г. с автомобили си ударил отворената задна врата на друга кола, паркирана край ДГ „Незабравка“ в Русе. При разговора между двамата участници в произшествието, водачката на ударения автомобил усетила мирис на алкохол и се обадила на тел.112. Дошлите на място полицаи поискали да ги тестват за алкохол, но И. И. отказал. Издали му талон за медицинско изследване, но той не изпълнил и даденото предписание. Били му съставени два акта, а впоследствие и наказателни постановления: 1. за допуснатото ПТП глоба в размер на 200 лв.; 2. за отказа да бъде тестван за алкохол – 2000 лв. глоба и лишаване от право да управлява МПС за 2 години.

Районен съд – Русе е потвърдил и двете наказателни постановления. Първото решение не е било обжалвано и е влязло в сила през м.юли, но срещу второто е постъпила жалба от И. И. и делото е било разгледано от касационната инстанция. Тричленният съдебен състав също е отхвърлил възраженията на нарушителя, че не било индивидуализирано техническото средство Алкотест Дрегер. Индивидуализацията на уреда би била важна, ако с него е била извършена проверка на водача, а не при отказ да му бъде направена такава. И според двете съдебни инстанции нарушението е било безспорно доказано, а отказът на наказаното лице да бъде тествано за алкохол, всъщност не се и спори от него.

Решенията на Районен съд – Русе, с които са потвърдени двете наказателни постановления срещу И. И., вече са в законна сила.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук