Шофьорска изобретателност при криене на цигари, двама осъдени

0
Шофьорска изобретателност

Водач на турски камион тапицирал двигателя на превозното средство със стекове цигари от марката „LM“.  Той бил спрян на излизане от страната през ГКПП-Дунав Мост  и насочен за проверка със скенер. Резултатът от сканирането предизвикал и извършването на щателна митническа проверка.  Под капака на двигателното отделение инспекторите от Митница Русе открили 150 кутии, прикрепени с  тиксо и залепваща лента към конструкцията на двигателя.  Всички цигари са без български акцизен бандерол и с надпис „Duty Free“.  Шофьорът е задържан и срещу него е образувано досъдебно производство .

Досъдебно производство е образувано и срещу водача на друг товарен автомобил с турска регистрация.  Той е подведен под отговорност за държане и пренасяне на 260 кутии цигари от същата марка „LM“. За разлика от колегата си, той не проявил чак толкова старание в търсене не необичайни места за стоката си и натъпкал нелегалните тютюневи изделия в кухините на шофьорската кабина.

Двамата шофьори, турски граждани, бяха осъдени по бързата процедура за идентични престъпления и получиха наказания от по 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.  И на двамата са наложени глоби в размер на стойността на пренасяните цигари по цени на съдопроизводството, съответно 1050 лева в първия случай и 1950 лева във втория случай.

Само за последните няколко дни митническите инспектори на ГКПП-Дунав мост, Русе – Гюргево разкриха три идентични случая на държане и пренасяне на цигари без български акцизен бандерол.  Задържани са общо 590 кутии цигари.  В ареста от снощи е и румънски гражданин, шофьор на камион. В кабината на управляваното от него превозно средство са открити 180 кутии цигари.  Той също ще бъде изправен на съд по бързата процедура.