Ще има ли правителство с третия мандат?  

0

Може ли парламентът да излъчи кабинет с третия мандат и да реши кризите, в които се намира страната? 

Това е въпросът, който вълнува по-голямата част от българите.  

Четирите партии от досегашната управляваща коалиция – „Продължаваме Промяната“, БСП, „Демократична България“, „Има такъв народ“, макар и с нюанси в позициите си, декларираха на консултациите при президента желанието си да положат усилия за създаване на ново правителство в рамките на настоящето 47-о Народно събрание. 

От „Продължаваме промяната“ завиха, че за осигуряване на мнозинство за кабинет ще водят преговори с всички депутати в парламента, които не са зависими от задкулисни сили. За БСП кабинетът трябва да е политически, а не експертен, за да е ясно кой носи отговорността. От ИТН са отворени за диалог с досегашните си партньори, но продължават да настояват лидерите да отстъпят встрани. ДБ определи третия мандат като „мандат на диалога“. За тях преговорите трябва да са в рамките на разпадналата се коалиция, а политическите лидери е добре да направят крачка встрани. 

ГЕРБ, ДПС и Възраждане не виждат работеща формула в този парламент. 

От ГЕРБ-СДС отново потвърдиха становището си, че не може да има стабилно мнозинство в рамките на 47-ото Народно събрание. От коалицията не виждат формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Те заявиха, че трябва да се търсят устойчиви решения за България. Държавата се намира в серия от кризи, посочи лидерът на ПГ Десислава Атанасова и добави, че ГЕРБ-СДС поемат отговорност в търсенето на решения за това как държавата да се справи с тези кризи. Като една от причините за тях Атанасова определи управлението на държавата от няколко фамилии. Хора от приятелския кръг вземат решения и в Министерския съвет, в Народното събрание, в Министерството на финансите, добави тя.  

От ДПС заявиха, че политическата логика диктува да има предсрочни избори рано или късно. Начинът, по който ще се стигне до тях, тепърва ще го видим заедно, каза председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ. Той отново посочи, че ДПС ще носи своя дял от отговорността. Политическата конюнктура в момента диктува България да има ценностно хомогенно, категорично евроатлантическо мнозинство в Народното събрание и управление на страната, заяви Карадайъ. 

От „Възраждане“ и днес декларираха, че най-добрият начин за излизане от кризата са нови избори, защото сегашният парламент е напълно изчерпан. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че тази политическа криза е създадена от хората, които сега искат да я разрешат, създавайки ново правителство. 

Очаква се президентът Румен Радев да обяви решението си на коя от парламентарните сили ще връчи третия мандат за ново правителство в рамките на настоящия парламент. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук