Швейцарска банка е заподозряна за връзки с българската мафия

0
Unsplash

Главната прокуратура на Швейцария е внесла обвинителен акт срещу банка Credit Suisse, която според прокурорите не е направила достатъчно, за да спре прането на пари, свързани с трафика на дрога от българска престъпна организация, включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола до Швейцария, пише Mediapool.

Обвинителният акт пред федералния наказателен съд, заедно с обвиненията срещу бивш мениджър на швейцарската банка и двама членове на престъпната група, е финалът на дългогодишно разследване на евентуални нарушения, които изглежда са били извършвани между 2004 и 2008 година.

Прокуратурата отбелязва как след падането на комунизма известни спортисти в България са се насочили към други източници на доходи и кланове на мафията са показали интерес към множество борци.

Един такъв борец, чието име не се посочва, се опитал да прави пари с трафик на кокаин и „изпиране“ на парите кеш, получени от него, използвайки „мулета“ за пренасянето на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с ниска номинация, постъпвали в швейцарски банкови сметки от 2004 г. до поне 2007 г. и били използвани за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария.

Следващата година прокуратурата започнала разследване на бореца и неговия работодател, а по-късно и на директор на Credit Suisse, който отговарял за бизнеса на престъпната организация (жена).

Основното престъпление на бореца било извършено през февруари 2006 година, когато той транспортирал от Барселона до Швейцария еквивалента на над 4 милиона швейцарски франка в банкноти с нисък номинал, укрити в колата му.

Бившата директорка на Credit Suisse, отговаряща за бизнес връзките с престъпната организация, извършила трансакциите за групата, въпреки че е имало силни индикации, че парите са с криминален произход.

Банкерката, чието име не се посочва, целенасочено предотвратявала установяването на произхода на средствата, които в крайна сметка достигнали трансакции на стойност над 140 милиона швейцарски франка.

Credit Suisse е била наясно с тези неточности поне от 2004 година. Фактът, че е позволила това да продължи поне до 2008 година или дори след тази дата, е възпрепятствал или блокирал разкриването на дейностите по прането на пари, извършвани от престъпната организация с помощта на банковата директорка, отбелязва прокуратурата.