Сигнал за натиск от бивш зам.-здравен министър отива в прокуратурата

0
Жени Начева, Снимка: БГНЕС

Сигнал за натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева е изпратен от КПКОНПИ в прокуратурата. Според оплакването тя е оказала натиск върху шефа на държавното предприятие „Бул Било“ да сключи договор за 350 хил. евро с чуждестранна адвокатска кантора.

Става дума за адвокатско представителство при прекратяване на договор между „Бул Био“ и канадското дружество „Интервакс“. Той е бил с предмет продажба на ваксини. През 2018 г. правителството взема решение за прекратяването му.

По това време „Бул Био“ е имала сключен договор с българска кантора. Бившият управител на фирмата обаче твърди, че Начева му изпратила контактите на чуждестранната кантора и поискала да се сключи договор с тях.

Бивш зам.-министър е проверяван за натиск върху шеф на държавна фирма

Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск“, пише в съобщението на КПКОНПИ.

Този договор се оказва мистерия. Той не може да бъде открит нито в „Бул Био“, нито в министерството. Плащния по него обаче са правени. Става дума за почти 30 хил. евро.

Заради данни за длъжностно престъпление материалите по казуса са пратени в прокуратурата.