Силистра отбеляза годишнината от подписването на Крайовския договор

0

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, напомняща за събитието, силистренци отбелязаха т 83 години от подписването на Крайовския договор, по силата на който Южна Добруджа е върната в пределите на България.

Според историка Вера Милева от Регионалния исторически музей в Силистра подписването на Крайовския договор  е най-важният акт за населението на Южна Добруджа.

„Това е единственият върховен акт в борбите за национално обединение, който е увенчан с успех. Освен това този договор не се оспорва от нито една държава. Дори след края на Втората световна война, когато България е сред победените страни, нито един от съюзниците, които печелят войната, не оспорва договора. Той предизвиква изключителен народен подем в Добруджа и в цяла България. Започва подготовка за посрещане на българските войници в освободените земи“, разказа Милева.

Паметната плоча в Силистра, посветена на 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на страната ни, е изградена  благодарение на проф. Иван Гаврилов, дарител на училища и читалища в Силистренско, и на бизнесмена и общественик Тодор Тодоров.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук