Силистренци срещу възобновяване дейността на месокомбинат

0

Срещу възстановяване производствената дейност на предприятие за месодобив и месопреработка (месокомбинат „Добруджа“) се обявяват членовете на Сдружение „Будни граждани Силистра“.

Това става ясно от сигнал, изпратен от сдружението до Регионалната инспекция по околната среда и водите. Причината е състоянието на амонячната инсталация на комбината, което, според тях, може да доведе до обгазяване на града.

Обръщаме се към Вас с настоящия сигнал, за да изразим нашето категорично несъгласие с инвестиционното предложение за възстановяване на дейността на месокомбинат „Добруджа“, разположено в индустриалната зона на гр. Силистра.

Настояваме за спешно обследване на състоянието на амонячната инсталация на комбината, преди да се стигне до евентуално издаване на разрешение за ОВОС.

Основания за нашето искане:

  • Страхове за безопасността на амонячната инсталация: Преди години в Силистра се стигна до неволно изпускане на амоняк от месопреработвателното предприятие „Меком“. Инцидентът доведе до отцепване на района, спиране на електрозахранването за 48 часа и сериозни опасения за взрив.
  • Исторически прецедент: Информация от 2013 г. показва, че амонячната инсталация на „Меком“ е била обект на контролирано източване на амоняк поради опасност от обгазяване. Тогава фирмата е била включена в Областния план за защита при бедствия като потенциално опасна при промишлени аварии с отделяне на химически вещества.
  • Неизпълнение на предписания: Справка показва, че амонячната хладилна компресорна инсталация на „Меком“ е била спряна поради неизпълнение на 19 предписания на Регионалната дирекция „Инспекцията по труда“ в Русе.
  • В контекста на гореизложените факти, ние, гражданите на Силистра, изпитваме сериозни опасения за безопасността на амонячната инсталация на месокомбинат „Добруджа“, пише в сигнала.

От „Будни граждани Силистра“ призовават РИОСВ-Русе:

  • Да проведе спешно обследване на състоянието на амонячната инсталация на месокомбинат „Добруджа“.
  • Да не издава разрешение за ОВОС, докато не се гарантира 100% безопасност на амонячната инсталация.
  • Да осигури прозрачност в процеса на проверка и да предостави на обществеността възможност да се запознае с резултатите от нея.

Считаме, че е недопустимо да се допуска възобновяване на дейността на месокомбината, преди да се гарантира, че амонячната инсталация не крие риск за живота и здравето на хората, както и за околната среда, категорични са от „Будни граждани Силистра“.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук