Синът на Станко Тодоров представя „Зад завесата на соца“

0
182
„Зад завесата на соца“

Националната премиера на книгата „Зад завесата на соца“ ще бъде в Русе утре. Книгата на Калин Тодоров, син на бившия премиер на България Станко Тодоров, ще бъде представена в Зала 1 на Канев център на Русенския университет. Представянето е под егидата на ректора на университет чл.-кор проф. д.т.н. Христо Белоев и е част от поредица събития, организирани във връзка с честването на 140 години от началото на българската дипломация“

Калин Станков Тодоров е завършил право, дългогодишен журалист-международник в БТА, писал много за истината по случая “Антонов”, а след това с Владимир Береану – за случая “Георги Марков”.

Бащата на автора – Станко Тодоров Георгиев е министър-председател на България в две последователни правителства на Народна република България – 75-то (1971 – 1976) и 76-то (1976 – 1981), заемал най-дълго този пост в българската история. Председател е на Народното събрание между 1981 и 1990 г. След падането на социалистическия режим през есента на 1989 г. остава председател до учредяването на 7-то Велико народно събрание.

Майката на Калин Тодоров – журналистката Соня Бакиш – застава твърдо зад протестиращите русенски майки през 1988г , заради обгазяването на Русе от румънските заводи. Тя е един от основателите на „Русенския екологичен комитет“, което поставя началото на гражданското общество у нас.

В творбата си авторът търси отговорите на смущаващи въпроси, покрити от пепелта на времето. Как и защо професионалният фашистки превратаджия Кимон Георгиев и неистовият комунистически атентатор на църквата „Света Неделя“ Вълко Червенков в есента на живота си кротко берат малини на една ръка разстояние?

Обсъждали ли са лидерите на Съветския съюз и Югославия Леонид Брежнев и

Йосип Броз Тито смяната на Тодор Живков? Отдъхвал ли си е супер

шпионинът Ким Филби под чадърите на плажовете в курорта „Дружба“?

Защо скриха посещението във Варна и Добрич на американския президент Ричард

Никсън? са част от въпросите на които авторът се старае да даде отговор.

Книгата е вече истински бестселър, една от най–търсените на книжния пазар  сега у нас.