Скопие заличи и клуб „Цар Борис Трети“

0

Само десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля „Иван Михайлов“ министърът на правосъдието на РС Македония Кренар Лога издаде заповед за заличаването на Българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, съобщи БГНЕС. 

В мотивите си за решението правосъдният министър посочва, че името предизвиква напрежение и нетолерантност в цялото македонско общество и че Цар Борис е „отговорен за злодеяния, извършени по време на българската окупация на Македония през ВСВ и че неговата политика на сътрудничество с Третия райх е отговорна за депортацията на евреите от Егейска Македония в лагера Треблинка“.  

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата. 

Репортер на БГНЕС от Скопие подчертава, че новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е обявена от проруската и просръбска крайно лява формация „Левица“. 

Точно тази формация на 6 октомври миналата година официално поиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „Цар Борис Трети“. Срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. До момента няма информация, че извършителите се издирват. 

На 19 януари беше пребит и секретарят на клуба Християн Пендиков. 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук