Слагат къщички за прилепи и садят плодни дръвчета в Русе 

0

Плодни дръвчета от различни сортове – череша, слива, ябълка, кайсия ще бъдат засадени в двора на ОУ „Олимпи Панов“ в Русе. Ще бъдат поставени и къщички за прилепи. 

Специалист агроном ще даде съвети на учениците как да отглеждат овошките. Еколог пък ще разкаже за биоразнообразието на градските екосистеми с акцент – прилепи и птици и как да ги опазим и познаваме.   

Инициативата е на Сдружение „Приятели на музея“- Русе и партньорите от ОУ „Олимпи Панов“, Регионален исторически музей – Русе и Българско дружество за защита на птиците. 

Това е финалът на проекта „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“ на Сдружение „Приятели на музея“ – Русе, с подкрепата на Програма „Култура“, Направление „Творчески проекти в областта на изкуствата и културата“ на Община Русе, 2022 г. 

Целта на организаторите е да покажат, че прилепите не са никак страшни, а напротив – различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни: те се хранят с насекоми. В градовете помагат в борбата с комарите: едно малко кафяво прилепче може да изяде хиляда комара за една вечер. В селското стопанство помагат, защото повечето от насекомите, с които се хранят, са вредители за посевите. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук