След 75 години – „Скъперникът“ отново на русенска сцена

0

След 75-годишна пауза един от шедьоврите на световната класика – „Скъперникът“ от Молиер, отново ще бъде представен на русенска сцена.

Премиерата ще бъде утре вечер от 19 часа на Голямата сцена в Доходното здание. Режисьор на спектакъла е победителя в третото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ Денислав Янев. В образа на вдовеца Арпагон ще се превъплъти Любомир Кънев. Участват още Йовко Кънев, Кристиана Ценкова, Ясен Атанасов, Ясена Господинова, Ивайло Спасимиров, Мариана Крумова, Красимир Ненков, Косьо Станев и Венцислав Петков.

Сценографията е на Никол Трендафилова, а музиката – на Пламен Мирчев – Мирона.

Пиесата е поставяна досега два пъти в Русе – през 1919 година и 1946 година.

„Скъперникът“ е заглавие, което съм мислил още от студентските си години. Много исках да го поставя, да вляза в този свят, но ми трябваше подходяща трупа, която да издържи на тази трактовка“, сподели преди премиерата Янев.

По думите му конкурсът „Слави Шкаров“ трябва да се цени, отглежда и развива. Практическата награда е много полезна за млад режисьор, защото му се предоставя възможност да работи на сцена, каза Денислав Янев.

Денислав Янев е роден през 1995 г. в град Търговище, където завършва Английска гимназия през 2014 г. Същата година е приет в специалност Режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Дипломира се през 2018 г. с постановка по пиесата на Тенеси Уилямс „Котка върху горещ ламаринен покрив“. Същата година спектакълът става част от селекцията на Международния фестивал за млади режисьори в Крайова, Румъния.

През 2018 година прави дебюта си като професионален режисьор в Драматичен театър Търговище, където е работил като преводач още като ученик.

Професионалните му изяви като режисьор включват „Лоши деца“ от румънския драматург Михаела Михайлов, „Животът, макар и кратък” по Станислав Стратиев, „Една крачка до предела“ от Игор Бауерзима и последната му провокативна премиера в Търговище – „Сексуални перверзии в Чикаго“ от Дейвид Мамет.

„Една крачка до предела“ направи Денислав победител в третото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ през 2020 г., с което получи правото да постави пиеса в Русенския театър, която ще влезе в неговия репертоар.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили