След протестите: Започва ремонтът на пътя Русе – Кубрат

0

След продължилите почти цяло лято протести, дългоочакваният ремонт на пътя Русе – Кубрат ще започне тази седмица.

Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Символичната първа копка ще бъде направена в четвъртък – 17 септември, в 9:30 ч. при изхода на с. Тетово в посока Ново село.

От АПИ уточняват, че за по-бързо изпълнение трасето е разделено на два лота. В лот 32 е 21,5-километровата отсечка започваща от кръстовището с пътя Русе – Варна, преминава през селата Червена вода и Ново село и завършва на 2 км след с. Ново село в посока с. Тетово.

Във втория лот с дължина 25,2 километра е участъкът, който започва на 2 км преди с. Тетово, преминава през селата Тетово и Беловец и завършва в гр. Кубрат. Инвестицията е за над 45 млн. лв., срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 месеца.

Проектът предвижда изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък. Ще бъде подобрено отводняването на настилката с възстановяване на банкетите и бордюрите. Отсечката ще е с обновени ограничителни системи, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка Ще бъдат ремонтирани и съоръженията по трасето – надлезът над жп линията Русе-Варна при 3-ти км, с дължина 64 м, и мостът при 23-ти км, в района на с. Тетово, с дължина 41 м. На съоръженията ще се извърши подмяна на хидроизолацията, дилатационните фуги, ще се положи нова асфалтова настилка, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

Изпълнител на строително-монтажните работи в русенския участък е „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на договора е 22 958 701.40 лв. с ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД. Техният договор е на стойност 321 360 лв. с ДДС. Авторският надзор ще изпълни „Трафик холдинг“ ЕООД, с договор на стойност 7 258 лв. с ДДС.

Строително-монтажните дейности на втория участък са възложени на ДЗЗД „Кубрат“, в което участват „Автомагистрали Хемус“ АД и „Автомагистрали Черно море“ АД. Стойността на договора е 22 307 224,14 лв. с ДДС. Надзорът ще е на „Трансконсулт-БГ“ ООД. Техният договор е за 464 400 лв. с ДДС. Авторският надзор се извършва от „Трафик холдинг“ ЕООД и „ВИА ПЛАН“ ООД. Той е на стойност 9 680 лв. с ДДС.