„Остани жив! Пази живота!“

0

За поредна година в страната ни ще се проведе операция „Европейски ден без загинали на пътя“, съобщават от МВР. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността и се провежда в страните-членки на мрежата и нейните партньори, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16-22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото през 2020 г. е „Stay alive and save lives“, като за България е „Остани жив! Пази живота!“ Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди.

В тази връзка за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“ 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.

На територията на ОДМВР – Русе, както и в цялата страна, в Европейския ден без загинали ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата, за недопускане на тежки ПТП с ранени и убити. В операцията ще се включат максимален брой полицейски служители, а спрямо нарушителите ще се прилага принципът на нулева толерантност. Ще бъдат използвани и всички технически средства за контрол на скоростта.

Водачите на МПС ще бъдат спирани от служители на ПП-КАТ, а екипи на Червения кръст ще информарат гражданите за основните материали, които трябва да съдържат техните автомобилни аптечки, както и при възникнал интерес – кои са основните методи за оказване на съдествие при пътен инцидент.