След влизането в ЕС България е загубила 72% от животновъдните си ферми

0
Снимка: Unsplash

След влизането си в Европейския съюз България е загубила 72% от животновъдните и птицефермите си. Това сочи анализ на английския в. „Гардиън“. Подобни загуби, но в по-малки размери, са претърпели също Полша (54%) и Унгария (48%).

Тенденцията за намаляване на броя на фермите е обща за целия съюз, но в някои страни тя е по-ясно очертана. За периода 2005-2016 г. те намалели с 3.4%. Едновременно с това се е увеличил броят на отглежданите животни. В сектора е налице окрупняване, което застрашава малките производители.

Именно големите фермери са най-сериозно субсидирани. Те получават около 80% от парите, които ЕС дава за сектора. 40 млрд. евро отиват само за около 20% от тях.

Сега ЕС обмисля мерки, които да обърнат процеса. Според еврокомисаря по земеделие Януш Войцеховски новата политика ще включва насърчаване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да приемат органични стандарти за добитъка, да използват по-малко химически торове и пестициди и да подхранват здрави почви.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили