Следобедната дрямка – лек срещу високото кръвно?

0
288
Следобедната дрямка

10

Изследователите открили, че тези, които имат навика да „презареждат батериите“ си през деня, имат по-ниско кръвно налягане

Отдавна е известно, че кръвното налягане се понижава през нощта, когато хората спят и гръцките учени се запитали дали краткият следобеден сън може да допълни и подобри този ефект.

Те провели проучването сред 212 души на средна възраст 62 години, които са били успешно лекувани за високо кръвно налягане. Изследваните пациенти са били сходни по отношение на рисковете за кръвното налягане и лекарствата, които са приемали, но 24-часовото наблюдение показало, че налягането на тези, които спят през деня, е средно с 3-5 mmHg по-ниско от това на тези, които не спят. Анализът показва, че кръвното налягане ще падне с 3 mmHg за всеки час сън, според резултатите, които ще бъдат представени следващата седмица на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология в Ню Орлиънс.

„Следобедният сън изглежда понижава нивото на кръвното налягане, по същия начин както другите промени в начина на живот. Например, намаляването на солта и алкохола може да доведе до понижаване на нивото на кръвното налягане с 3 до 5 mmHg. Тези открития са важни, тъй като понижаването на кръвното налягане дори с 2 mmHg може да намали риска с до 10 процента от сърдечносъдови инциденти като сърдечен инфаркт“, твърди Манолис Калистратос, кардиолог от Общата болница „Асклепийон“ във Вула, Гърция, който е провел проучването.