Случай на флурона установен в Русе

0

В Русе е установен случай на флурона (едновременно възникнала инфекция с грипен вирус и с коронавирус), съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Общо в страната са установени три такива случая. Другите два са в Пазарджик и София град.

От МЗ уточняват, че наличието на коинфекцията не винаги означава, че човек боледува два пъти по-тежко, но предполага по-високи рискове за здравето за разлика от случаите, при които човек е заразен само с грипен вирус или само с коронавируса SARS-CoV-2. И двата вируса причиняват респираторни инфекции и се предават по въздушно-капков път, както и чрез замърсени повърхности. Тези вируси са склонни да заразяват най-вече клетките, които покриват горните и долните дихателни пътища, и могат да причинят широк спектър от заболявания – от безсимптомни или сравнително леки инфекции до тежки усложнения или смърт.

Най-честите симптоми при пациенти с флурона са: треска (89,4%), кашлица (79,3%), задух (24,1%), мускулни болки (20,7%) и затруднено дишане (20,7%). Доколкото двата вируса имат сходни симптоми, коинфекцията се установява чрез лабораторно изследване.

Своевременната лабораторна диагностика е от изключително значение и при двете заболявания за назначаването на най-подходящата терапия. При лицата с хронични заболявания и съмнение за сезонен грип ключово е още в първите часове от появата на оплаквания да се започне противовирусна терапия, допълват от здравното министерство.

Възрастните хора и страдащите от хронични заболявания са изложени на по-висок риск от тежко протичане на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2 и последващи усложнения за здравето, като вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-висока.

От МЗ допълват, че най-сигурният начин да се предпазим както от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път, в т.ч. от сезонния грип и други остри респираторни инфекции са спазването на нефармацевтичните мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазване на физическа дистанция.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук