„Службогонци“ за ЧРД на Венци Петков

0
55
„Службогонци“

Със спектакъла „Службогонци“ тази вечер ще бъде отбелязан 60-ия рожден ден Венцислав Петков, един от най-обичаните с най-голям стаж на русенска сцена актьори от трупата на ДТ „Сава Огнянов“.

Освен юбиляра, в представлението, началото на което е в 19 часа в Голямата зала на Доходното здание, което е част от „Майските театрални празници“ ще вземат участие Николай Урумов, , Ясена Господинова, Татяна Цветкова, Ивайло Спасимиров, Александър Узунов,  Любомир Кънев, Дина Шошева, и Ралица Константинова. Постановката е на Пламен Панев.

Венцислав Петков завършва ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кр. Сарафов“ през 1981 г. Разпределен е в русенския ДТ „С. Огнянов“ и цялата му творческа кариера преминава на русенска сцена. През продължаващата си повече от четвърт век сценична дейност се превъплъщава в десетки роли в класически, съвременни, детски постановки, сам е постановчик на не една и две пиеси. Еднакво блести и в остро драматичните, и в ярко  комедийните образи. Владее различните форми и средства при изграждане то им, в съзвучие с режисьорското решение. Затова в биографията си той оформи широк спектър от персонажи: Фердинанд от„Коварство и любов“, Пато Дули  от „Бившата мис на малкия град“, президента Вебер от „Оттегляне“ на В.Хавел, Кулигин от „Три сестри“ на А.П.Чехов, министър Балтов от „Службогонци“ на Ив. Вазов, Иречек от „Господин Ганьо“ на Г. Данаилов и много други. В остро драматичните си роли на Венцислав Петков винаги е стигал до кулминацията са силно социално и нравствено обобщение, което довежда до катарзис и сериозен размисъл в зрителя.

В периода 2001-2006 г. той бе директор на Русенския театър, където се отличи с умение в мениджмънта на театралния продукт, с репертоарна политика, съчетаваща хармонично вкуса към пиеси с демократичен адрес към зрителя и такива с по-авангардни търсения в съвременното театрално и европейско изкуство. Успя да сформира екип от талантливи творци и професионално подготвени технически кадри, разви много добра международна дейност. Дългогодишен ръководител е на студентски театър „Пирон“ към РУ “А. Кънчев“, на театрални състави в русенски училища.

Честит юбилей, Венци!