Служебното правителство с готовност да възобнови преговорите с „Газпром“ при необходимост (видео)

0

В случай на необходимост сме готови да възобновим и преговорите с „Газпром”. Това каза след днешното заседание на Министерския съвет енергийният министър Росен Христов. По думите му обаче, това е последният вариант. Към момента служебното правителство не е влизало в контакт с руската компания.

„В момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. „Газпром” е един от възможните канали, който все още е на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с „Газпром”. Опитваме се да осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици”, каза министърът.

Христов увери, че за момента не са отказани трите танкера с американски газ, които трябва да осигурят количества октомври, ноември и декември „Помолих фирмата да удължат срока за приемане на тяхната оферта. Има две причини да откажем – ако намерим по евтин газ, или ако този газ не можем да го разтоварим. Работим и по двете теми – търсим слотове за разтоварване в Гърция или Турция. както и други компании, които да допълнят или заместят тези количества и имат запазени слотове“, уточни министърът. По думите му цената на американския газ е пазарна, като се водят разговори с търговския директор на компанията в Тексас.

Христов съобщи още, че правителството е привло да се отпуснат 800 млн. лв. заем за оздравяване на „Булгаргаз“, като средствата ще са от бюджета. Отделно се търси вариант за финансиране и от частния банков сектор. С парите дружеството ще се разплати с контрагентите си през следващите месеци и ще може да закупува газ.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук