Памет: Преди 113 години откриват Паметника на свободата в Русе

0
Русе почете Деня на независимостта

На днешния ден се навършват 113 години от официалното откриване на един от символите на Русе – Паметника на свободата.

Той е проектиран в началото на XX век от италианския скулптор Арнолдо Цоки, а е изработен от Георги Киселинчев. Идеята за изграждането му е на членовете на Поборническо-опълченското дружество в Русе, известно с изключителното си родолюбие още в края на 19 век, но поради финансови проблеми реализацията се забавя значително. Решаваща за начинанието е помощта, оказаната от братя Симеонови, известни и като основатели на Търговско-индустриалната камара в града.

Първоначалната идея бил фигурата трябва да бъде на цар Освободител – Александър Втори. Но тъй като авторът й – известният италиански скулптор Арнолдо Цоки – създава подобна статуя  и в София, срещу Народното събрание, се взема решение фигурата да бъде на жена – символ на свободата. В едната си ръка държи меч, а с другата сочи на север, откъдето са дошли руските войски. Фигурата е доставена в Русе през 1907 г., паметникът е завършен година по-късно.

Отпред паметникът е украсен с лавров венец, кръст и надпис:“ На поборниците и опълченците, които са взели участие за освобождението на България 1867-1877″. Трите барелефа показват моменти от сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на Бузлуджа, връчването на Самарското знаме и отбраната на връх Шипка.

Да го открие официално е поканен княз Фердинанд. В тази година обаче това се показва невъзможно – потънал в кипежа на подготовката и обявяването на Независимостта, той не успява да присъства.

Затова инициаторите решават освещаването да бъде на 11 август. Сред присъстващите на тържеството са Панайот Хитов, Христо Македонски и стотици други ветерани от Варна, Плевен, София, Шумен и много други градове, които  зарязват всичко, за да бъдат в Русе. В тържествения ден идва  и специална делегация от столицата: генерал Радко Димитриев, премиерът Александър Малинов, министърът на правосъдието Тодор Кръстев и министърът на вътрешните работи Стефан Паприков. С много овации е посрещната и Райна Княгиня. Сутринта на 11 август започва с музика и хиляди хора, препълнили улиците още в 8 часа сутринта. Започва панихида и след това генерал Кирил Ботев – представител на царя, произнася слово и обявява паметника за открит. Скоро след това той се превръща в емблема на града и един от най-обичаните му символи.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук