„Сови“ или „чучулиги“ – гените ни са отговорни за това

0
84
„Сови“ или „чучулиги“ – гените ни са отговорни за това

Според изследване, проведено от университета в Ексетър, Англия, склонността на хората да са най-активни сутрин или вечер до голяма степен се предопределя генетично, съобщава Agence France-Presse. Оказва се, че над 350 гена са замесени в нашия биологичен часовник.

За целите на изследването учените анализирали ДНК информация за близо 700 000 души. Данни за хора, които твърдят, че са ранобудни, били сравнени с такива за онези, които уверяват, че са „нощни птици“. След това учените анализирали свидетелства за над 85 000 участници, чиито сънни навици били регистрирани с помощта на носен на китката на ръката сензор за проследяване на активността.

Били открити нови 327 местоположения на гени, които влияят върху хронотипа – предразположението към ранно или късно лягане, докато досега бяха известни едва 24 подобни гена.

Въпросните гени влияят върху часа на събуждането, но нямат никакъв ефект върху качеството и продължителността на съня. Учените открили също взаимовръзка между генетичното предразположение към късно ставане и повишения риск от шизофрения и депресия, но настояват, че са нужни допълнителни изследвания.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.