Специална комисия от ЕС заради подслушването

0
Подслушвания
Техника за подслушвания

Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Силви Гийом пред Радио Франс Интернасионал.

По думите й българското правителство не е спазило европейското право и е погазило правата на личността и личния живот на българските граждани, като е подслушвало незаконно свои опоненти, журналисти и бизнесмени.

Според Силви Гийом в момента ситуацията в страната е доста тежка с оглед подготовката на парламентарните избори, но Комисията трябва да се убеди, че са били спазени демократичните ценности на Европейския съюз.

„За незаконни подслушвания от страна на Министерството на вътрешните работи се говори от доста отдавна в България. Тази обстановка съществува от няколко години, но сега вече има достатъчно доказателства истината да излезе наяве“, посочи Гийом. Тя припомни, че лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев също е призовал за бърза и адекватна реакция след среща с главния прокурор на България.

Силви Гийом твърди още, че бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се укрива зад имунитета си на кандидат-депутат от листите на ГЕРБ, за да избегне преследване за делата си.

„В случая това, което е много тежко е не само, че българският закон е бил заобиколен, но и че това е засегнало грубо европейското право, правото на личността, на личния живот и конфиденциалността на телефонните комуникации“, заяви тя.

Гийом изтъкна с възмущение и че дори българският еврокомисар Кристалина Георгиева е била подслушвана. „Това вече наистина представлява огромен проблем пред състоянието на законността в тази страна„, коментира тя.

Източник news.bg.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук