Спелеолози искат закон за пещерите

0
49
Спешно е необходим закон за пещерите

Спешно е необходим закон за пещерите, за да опазим това богатство, заяви председателят на ТД „Приста“ в Русе Сашо Попов, който е член на Балканския съюз по спелеология. През тази година се отбелязват 90 години от организираното пещерно дело у нас, а спелеолози и пещерняци се надяват това да бъде и повод за приемане на така очаквания документ.

Въпреки богатата история на спелеоложко движение в страната и международното признание обаче, все още съхраняването на богатствата в пещерите ни се изправя пред множество проблеми. До сега са били правени два опита за приемане на закон за пещерите. Все неуспешно, коментира ръководителят на туристическо дружество „Приста“ Сашо Попов. Той допълни, че досега България остава единствената страна на Балканите, без такова законодателство. Въпреки това в родните пещери има много какво да се види. Но то трябва да остане там и да бъде съхранявано.

„Имаше изработен проектозакон, който влезе на два пъти в Народното събрание преди 7-8 години, но и двата пъти не влезе в Пленарна зала. Сметна се, че този закон не е важен, а всъщност това е национално публично богатство и е ценно не само за нас, а и за бъдещите поколения“, коментира Сашо Попов.

Той допълни, че други държави не може да се влезе в дива пещера просто така, трябва да се уведомят местните власти. Пещерите са източник на карстова вода. Те са богати на уникални животински видове, както и на археологически артефакти.

Според Попов в България има над 6000 пещери, като от тях 120 са природни забележителности. Още няколкостотин са в границите на резервати и природни паркове. Тоест, само около 1000 пещери са защитени по някакъв начин, а останалите са на произвола на съдбата.

По повод годишнината от организираното пещерно дело у нас се организират две международни конференции, както и издаването на няколко книги.