Спецакция с акцент върху двуколесните возила започва в Русе

0

Специализирана полицейска операция с акцент върху контрола на двуколесните превозни средства стартира в Русенско, съобщават от полицията.

Целта е ограничаване на предпоставките за инциденти с тяхно участие и намаляване на пътно-транспортния травматизъм. В операцията ще участват служители от сектор „Пътна полиция“ и районните управления при ОДМВР-Русе. Тя ще продължи до края на седмицата и се провежда във връзка с влошената пътнотранспортна обстановка и настъпили тежки ПТП с участието на мотоциклетисти.

В периода от 01.07.2022 г. до 04.07.2022 г. в пътнотранспортни произшествия с участие на мотоциклетисти загинаха двама души. Според анализите, в голяма част от възникналите тежки пътнотранспортни произшествия с участие на двуколесни моторни превозни средства се констатират сериозни нарушения на правилата за движение, липса на правоспособност за управление на превозното средство, нерегистрирани по надлежния ред МПС и други.

В рамките на операцията, според характеристиките на отделните региони, се предвижда изпълнение на конкретни задачи, съобразени със специфичната обстановка в или извън съответното населено място/регион, пътната инфраструктура и други фактори, които ще имат за цел намаляване на предпоставките за възникване на ПТП и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм.

Водещата цел на полицейските действия е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно.

Пътните полицаи и техните колеги от РУ ще извършват проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на регистрационните табели на определените за това места, както и за замърсени табели и/или покрити с предмети, материали или вещества, ползване на чужди регистрационни табели,  за техническата изправност на мотоциклетите и моторите, за ползването на защитни каски, за правилно придвижване по пътното платно и т.н.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук