Спира вносът на близо 20 стоки от Украйна

0
Селскостопанската академия

От днес влиза в сила забраната на вноса в България на някои стоки от Украйна. Въведените ограничения засягат вноса на над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Целта е да бъдат подкрепени земеделските ни производители. На този етап се предвижда ограниченията да са до края на юни.

Така страната ни става четвъртата в ЕС след Полша, Унгария и Словакия, която налага подобна мярка. Транзитът на стоки остава отворен. Срещу временната забрана за внос на суровини от Украйна се обявиха преработвателите на слънчоглед. Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката на нужните суровини за пазара.

Утре обаче се събира Съветът на ЕС по земеделие, на който се очакват важни за пазара на селскостопанските стоки решения. Европейската комисия предложи на онлайн среща пакет мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Той включва ограничаване на вноса на 4 продукта, както и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук