Спират шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт

0

От днес, 9 октомври ще бъде спрян един от работещите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ за планов годишен ремонт, съобщиха от централата. Спирането е съгласувано с Електроенергийния системен оператор, който управлява мрежата на страната. Привечер ядрената централа произвежда половината от тока в страната. Тогава намалява производството на електроенергията от слънчеви панели.

По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонти дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период. Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 29-а горивна кампания.

От централата уверяват, че са осигурени необходимите ресурси и персонал за извършване на плановия ремонт. Очаква се блокът да бъде пуснат отново до края на ноември.

Очаква се по време на плановото спиране да бъде проверен и един от парогенераторите на шести блок. Причината, за последната година блокът беше спиран три пъти заради течове между първи и втори контур на системата. Централата прави и анализ дали в АЕЦ „Козлодуй“ могат да бъдат използвани подготвените парогенератори за АЕЦ „Белене“, с които да се заменят настоящите в случай, че течовете зачестят по някаква причина.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук