Според ДПС в България няма данни Пеевски да е вършил нещо незаконно

0
Йордан Цонев

Българските институции не разполагат с данни бившият депутат от ДПС Делян Пеевски да е вършил нещо незаконно. Това заяви пред Нова телевизия народният представител Йордан Цонев. Партията започна собствено проучване, след като Пеевски бе санкциониран от щатското финансово министерство по закона „Магнитски“ за корупция.

Пеевски е бил разпитан от прокуратурата заради „Магнитски“

Според Цонев от ДПС пишат писма и чакат отговори. Те не можели да питат американския конгрес и затова се обърнали към българските институции.

„Кого да питаме – Иво Прокопиев ли? Адвокатите на Пеевски в САЩ питат финансовото министерство и американското правителство, защото тук се лансира фалшива теза, че мерките са необжалваеми. По наш път искаме да знаем има ли данни за извършени такива неща от г-н Пеевски. Засега отговорите са – няма“, заяви Цонев.

ДПС подкрепя Пеевски, иска от САЩ доказателства за корупция

Пеевски попадна в черния списък по „Магнитски“ заедно с хазартния бос Васил Божков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, някогашните ръководители на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов и доскорошния зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Само срещу него и Пеевски досега не е имало никакви действия от страна на държавата. Останалите от списъка за подсъдими или обвиняеми.