Според Кацаров ковид вълната няма да е по-висока от очакваното

0
Стойчо Кацаров

Нова ковид-вълна започна по-рано, но вероятно тя няма да е по-висока от очакваното. Това заяви в парламента здравният министър Стойчо Кацаров. Ръстът на заболелите не се е повишил сериозно, твърди той, въпреки че данните сочат 35% скок на седмична база.

„Това, което наблюдаваме в нашия регион, е, че на практика вълна се наблюдава в почти всички останали страни освен Румъния. Надявам се, прогнозата на част от експертите е, че предстоящата вълна ще е по-лека от предшестващите – все пак има около 15-16% от населението със завършен курс на ваксинация, има и немалка част от населението, която се е срещала с вируса. Никой не може да каже със сигурност“, заяви Кацаров.

Бургас и В. Търново вече са в червената зона, Русе – на „прага“

Министърът допълни, че прогнозите били за около 600 заразени на 100 хил. души за декември. Вероятно обаче тази бройка ще се измести по-напред във времето. Според критериите на здравното министерство в „червена зона“ се влиза при над 250 заразени на 100 хил. души население. Когато бройката отиде на 500 на 100 хил. души идва следващата, „тъмночервена зона“, в която според правителствения план са задължителни затягане на мерките и затваряне на обекти.

Според Кацаров обаче към момента не се налага въвеждането на нови ограничения.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили