Средна оценка „много добър“ на националното външно оценяване за IV клас

0

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване, съобщават от просветното министерство

По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 точки в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който е 64,4 точки от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки, при което среден (3) се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“.

От МОН допълват, че анализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература, отколкото по математика.

Преобладават учениците, получили много добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14%, а по български език и литература  близо 72%.

С близо 300 повече от 2022 г. са изпитните работи, оценени с максимален брой точки – 1707. 9906 ученици са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече в сравнение с миналата година. 64 ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита, а с 0 точки – 31 ученици. С по две слаби оценки са около 5 процента от четвъртокласниците.

В групата с най-високи резултати са: София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Сред регионите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен.

В срок до 15 юни, включително, учениците, могат да видят изпитната си работа в оценителски център, определен от началниците на Регионалните управления на образованието.

Резултатите от изпитите можете да видите ТУК.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук