Тръмп е изправен пред федерални обвинения по дело за класифицирани документи, което увеличава правните проблеми

0

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред ново съдебно предизвикателство – този път от правителството, което е ръководил – с обвинения за незаконно съхраняване на класифицирани документи и други престъпления, които се очаква да бъдат повдигнати следващата седмица във федералния съд в Маями.

Според запознат източник на Тръмп срещу него са повдигнати седем обвинения, свързани с отношението му към поверителни правителствени материали, които е взел със себе си, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 г.

Преди близо година разследващите иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп „Мар-а-Лаго“ в Палм Бийч, Флорида. Сто от тях са били обозначени като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп преди това беше заявил, че всички документи с обозначения за класифицирани са били върнати на правителството.

Преди това Тръмп е казвал, че е разсекретил тези документи, докато е бил президент, но адвокатите му са отказали да изтъкнат този аргумент в съдебните документи.

„АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК!“ написа Тръмп в социалната си платформа „Истина“ в четвъртък, след като обяви, че му е повдигнато обвинение.

Адвокатът на Тръмп Джим Тръсти заяви пред Си Ен Ен, че тези обвинения включват конспирация, лъжливи изявления, възпрепятстване на правосъдието и незаконно задържане на класифицирани документи съгласно Закона за шпионажа. Той заяви, че очаква да види обвинителния документ до вторник, когато Тръмп трябва да се яви в съда.

Тръмп е първият настоящ или бивш президент, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения.

Това е второто наказателно дело за Тръмп, който в момента е водещият кандидат за номинацията на републиканците за президентските избори през 2024 г. През март следващата година той трябва да бъде изправен пред съда в Ню Йорк по щатско дело, свързано с плащане на пари за мълчание на порнозвезда.

Специалният съветник Джак Смит, който ръководи разследването, ръководи и второ наказателно разследване на усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят загубата му на изборите през 2020 г. от президента демократ Джо Байдън.

Той е получил известна независимост от ръководството на Министерството на правосъдието, за да води политически чувствителните дела.

Тръмп е изправен и пред отделно наказателно разследване в Джорджия, свързано с усилията му да отмени загубата си от Байдън в този щат.

Смит свиква големи съдебни журита във Вашингтон и Маями, за да изслушат доказателствата, но е предпочел да заведе делото в политически конкурентния щат Флорида, а не в столицата на САЩ, където всяко жури вероятно ще бъде с преобладаващо демократично участие.

Според правни експерти това може да предотврати продължително съдебно оспорване от страна на екипа на Тръмп относно подходящото място на провеждане на делото.

Тръмп не е единственият високопоставен държавен служител, който е обект на проверка за задържане на класифицирани документи.

Адвокатите на Байдън и на тогавашния вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, заявиха, че Министерството на правосъдието също проверява как те са се справяли с поверителни документи, които са запазили след напускането на поста.

Документите на Байдън датират от времето на работата му в Сената на САЩ и като вицепрезидент. Миналата седмица Министерството на правосъдието приключи разследването си срещу Пенс, без да повдигне обвинения.

 

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук