Среднощни скандали и процедурни хватки в парламента

0
122
След второ среднощно заседание

Със среднощни скандали и процедурни хватки депутатите завършиха продължилия 17 часа маратон по гласуването на бюджета за 2018 г.

Пленарният ден приключи малко след 3 през нощта, след като пет пъти времето за работа беше удължавано. В отговор на неочаквано дългия работен ден от левицата използваха всички възможности на правилника на НС, за да утежнят гласуването. Така те прегласуваха почти всеки текст.

Предвижда се догодина държавата да изхарчи над 39 милиарда лева, а приходите да са с милиард по-малко. По време на среднощната си работа НС отпусна допълнителни 8 млн. лева за Министерството на здравеопазването и 250 000 за заплати в сферата на културата.

По-рано вечерта гласуването на бюджета се размина на косъм от блокиране. Причината – депутатите приеха да увеличат субсидията за вероизповеданията с 1 300 000 лева по предложението на социалиста Васил Антонов. Проблемът дойде от там, че въпросните средства не са заложени в приходно-разходната част на бюджета. Това можеше да доведе до прекрояване на финансовата рамка. Депутатите изпаднаха в процедурен парадокс, тъй като не може да се гласува един и същи текст три пъти.

Иначе в късните часове на нощта нервите на депутатите повлияха и на дисциплината в залата. На няколко пъти се наложи председателят на НС Цвета Караянчева да прави забележки на депутати. Дебатите в залата в някои моменти бяха не толкова за заложените в бюджета политики и техните параметри, колкото около това, че народните избраници са дошли в един ден на работа, а си тръгват в друг.

В крайна сметка днес депутатите трябва да решат как ще прецизират текста и какво ще гласуват. Редовното им заседание започва в 10 ч.