Станишев все пак влиза в евролистата на БСП

0
Сергей Станишев все пак влиза

Сергей Станишев все пак влиза в листата на БСП за предстоящите избори за европейски парламент.

Това стана ясно след продължил повече от 10 часа закрит пленум на социалистическата партия. Станишев ще бъде на пето място в листата, което се счита за абсолютно избираемо, тъй като целта на социалистите и поне 6 мандата.

Първоначално лидерът на Партията на европейските социалисти беше изхвърлен от листата, предложена от лидера Корнелия Нинова. Това предизвика недоволството на част т членовете на пленума, което наложи таен вот. По волята на Нинова бяха определени само водаческото място и позициите на гражданската квота и коалиционните партньори.

На база резултатите от вота на второ и трето място се нареждат млади социалисти – Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които получиха по 97 гласа. След тях са началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов и Сергей Станишев. В листата на шесто място се нарежда Иван Кръстев, който бе зам.-министър на образованието и науката в кабинета „Орешарски“.

На седмо място е зам.-председателят на БСП Деница Златева, на осмо – депутатът Румен Гечев, който бе вицепремиер в правителството на Жан Виденов, а на девето – досегашният евродепутат Момчил Неков. Десетото място е за Велизар Енчев, лидер на партия „Българска пролет“. След него се нареждат депутатът Димитър Данчев, дългогодишният зам.-председател на БСП Янаки Стоилов, социалистът от Пловдив Тодор Стоилов, депутатите Валери Жаблянов и Антон Кутев, Мариела Модева и Емил Георгиев от „Екогласност“.