Стартира кандидатстването по национална програма “Изграждане на училищна STEM среда”

0

Министерството на образованието и науката започва да приема проекти по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. 

Всички 2 271 държавни и общински училища на територията на цялата страна могат да участват за безвъзмездно предоставяне на средства по процедура „Училищна STEM среда“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предвидената финансова подкрепа за образователните институции е близо 535 млн. лв.

„Ще съдействаме на училищата тези средства да достигнат до тях и децата да бъдат щастливи, че сме подобрили тяхната физическа среда и имат възможност да получават нови умения“, заяви на пресконференция в МОН министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той подчерта, че процедурата не е конкурентна и за всички са предвидени средства.

Целта е да се повиши интереса и мотивацията на учениците в областта на природните науки, технологиите, инженерните науки и математиката, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. С 20 000 000 лева ще се финансира изграждането на до 150 училищни STEM центрове. Могат да кандидатстват всички държавни и общински училища в страната. Ще се финансират проекти в две категории: голяма и малка.

Ангажимент на учителския колектив е сам да определи направленията, в които да бъде изграден STEM центъра, да избере подходящото оборудване и да опише проектната си идея в Концепция за изграждане на училищна STEM среда. STEM центърът може да бъде изграден в едно или няколко помещения (препоръчително е на един етаж, но се допуска и изграждането му на различни етажи в училището) или да бъде обособен в рамките на едно помещение. Решението е изцяло на училището.

По програмата се кандидатства през специално разработена платформа – stem.mon.bg. На нея се намират и всички необходими документи, материали и ресурси с информация за условията за кандидатстване и насоките за планиране и реализиране на проектите. Актуална информация за изпълнението на програмата ще бъде публикувана на уебсайта и на страницата на програмата във Фейсбук – Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук