Стартира кандидатстването за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“

0

През февруари ще стартира кандидатстването по процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лв., напомнят от областната администрация в Русе. Тя е третата, която Министерството на иновациите и растежа отваря по Плана за възстановяване и устойчивост и отново е изцяло насочена към бизнеса.

Мярката, по която ще може да се кандидатства от февруари, е за изграждане на фотоволтаична система – т.нар. соларни панели, които да бъдат монтирани върху покрива на даденото предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава и връща в енергийната система на страната. По процедурата ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1 500 лица. Предвижда се безвъзмездната финансова помощ да е в размер между 100 000 и 1 000 000 лева, а съфинансирането в порядъка на 35% до 50% в зависимост от категорията на фирмата. Мощностите трябва да бъдат до 1MWh.

По линия на Министерството на иновациите и растежа ще бъдат отворени за кандидатстване седем процедури за 1.2 млрд. лв. само през първата половина на 2023 г., а общо до края на годината ще стартират 10 мерки за бизнеса. Подкрепата за микро-, малките и средни компании в страната ще е по три направления – Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, новата програма конкурентоспособност /ПКИП/ и новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация /ПНИИДИТ/. Кандидатстването по процедурите от ПВУ и тези от структурните фондове на ЕС е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020, като е максимално облекчено за бизнеса.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук