Стимули за ВПК поиска държавният глава

0

Стимули за българския Военно-промишлен комплекс (ВПК) поиска Президентът Румен Радев при откриването на 14-ото изложение за военна техника „Хемус 2020“ в Пловдив.

За това съобщава електронното издание на в. Сега“.

На най- големия форум, провеждащ се у нас в сферата на ВПК, държавният глава и върховен главнокомандващ  е призовал Министерство на отбраната да не се обръща към родната отбранителна промишленост не само за доставка на боеприпаси, но и за внедряване на нови технологии.

Искането на държавния глава е за пореден път, тъй като и на предходното изложение той настоя за това.

„Очаквам държавата да подкрепя още повече родната отбранителна индустрия с облекчени условия за производствата и стимулиране на реализацията на продукцията, за да може българският военно-промишлен комплекс да утвърждава своя авторитет на международния пазар. Очаквам, че след дълги години на тежки финансови ограничения МО ще се обръща все повече към родната отбранителна промишленост, и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжения, но и за внедряване на нови технологии и научни разработки“,  е обявил при откриването Радев.

Според него отбранителната индустрия не е обикновен дял от икономиката, който осигурява трудова заетост, а мощен стимул за развитието на науката, иновациите и високите технологии.

За миналата година военният износ на България е за 641 млн. евро или над 1 млрд. лева. Данните съобщи на форума министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Международната специализирана изложба „Хемус 2020” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката на Република България и се организира от фондация „Хемус – 95“.

Откриването й е уважено също от вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Утре, като част от програмата на форума   ще се проведе десетата международна научна конференция на тема „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации – решаващ фактор за отбраната и сигурността”. В демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ на 2 октомври ще бъдат представени нови разработки и продукти.

Тази година е 24-то поред изложение за отбранителна техника.  В него  90 фирми от 17 страни показват най-големите новости във военната индустрия.

Снимки: в. „Марица“

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили