ОБНОВЕНА! Заповед на здравния министър ограничава влизането в страната до 30-ти ноември

0

Три нови заповеди, свързани с извънредната епидемична обстановка унас  издаде днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Едната от тях е за въвеждане на временна забрана за влизане на територията на Република България, считано от 1.10.2020 г. до 30.11.2020 г. както следва:

1. Временно  се забранява влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт, става ясно от заповдте на министъра.

В нея са упоменати и гражданите на кои страни, са извън тази забрана:

Пълният списък и пълният текст на заповедта може да прочетете тук, както и всички останали условности, свързани със забраната:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/09/30/zapoved__rd-01-547-30092020_g.pdf

Заповедта оставя  в сила изискването за отрицателен тест за имащите право на влизане в страната или поставянето  им под карантина  за 14 дни.

Под карантина ще се поставят и екипажите на самолетите, на чийто бордове се установи заразен пътник с Ковид 19.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий, пише още в заповедта на  здравния министър.

Заповедта влиза в сила от утре – 1-ви октомври.

Другите две заповеди са свързани с  добавка в  Списъка на лекарствените продукти по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и заповд, задължаваща всички работодатели да спазват  противоепидемичните мерки, като маската на  открити обществени места става препоръчителна.

На закрити места се разширява обхвата на задължителното носене на маски,а мерките стават задължителни за всички работодатели.

Тази заповед на здравиня министър подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на Министерство на здравеопазването пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Тези две заповеди също са в сила от утре, независимо дали ще се обжалвта или не.