Стимулите за преодоляване на COVID- в екопроекти

0

Пакетите с икономически стимули за преодоляване на негативните ефекти на коронавирусната пандемия трябва да бъдат насочени към инвестиции в екологични проекти.

Това е заявила  управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

„Климатичните промени са сериозна заплаха за глобалния икономически растеж“, предупреди тя. Зелените анти-Covid инвестиции биха увеличили брутния вътрешен продукт на държавите средно с 0,7 на сто през първите 15 години икономическо възстановяване.

Кристалина Георгиева призова Световната банка да увеличи още повече помощите за африканските държави, които са най-тежко засегнати от пандемията. По данни на световната банка 43 милиона души там са изправени пред крайна бедност.

Георгиева даде да се разбере, че не приема призивите на някои неправителствени организации МВФ да продаде част от златния си резерв.

Те твърдят, че ако фондът се раздели само със 7 процента от златото си, възлизащо на 2814 метрични тона на стойност 137 милиарда долара, би могъл да финансира отмяната на всички дългове на най-бедните държави към него и Световната банка за следващите 15 месеца.

Златните резерви на фонда са важен финансов буфер, заяви Кристалина Георгиева.

 

Източник: БНР

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили