Стипендия и гарантирано работно място не привличат младежите към дуално обучение

0
38
Стипендия и гарантирано работно място

Въпреки че на желаещите да се обучават в паралелки на дуално обучение бизнесът в Добрич предлага стипендия и гарантирано работно място след завършването, кандидати няма.

Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в града. По информация от Калоян Койчев, старши експерт в РУО, през новата учебна година дуално обучение ще се предлага в три училища. Специалностите са „готвач“ в гимназията по туризъм, „мебелно производство“ в механотехникума и паралелка „мехатроника“ в професионалната гимназия по транспорт. Освен стипендията, обучаващите се ще получават заплата по време на практиката и могат да разчитат на работно място след завършване. Ако решат да продължат обучението си, пък ще имат добра подготовка за по-нататъшно развитие.

В Добрич има много мебелни фирми, но въпреки усилията паралелката да бъде включена в системата за дуалното образование, желаещи ученици да получат професионално образование няма, коментира Калоян Койчев. По думите му, записаните ученици в паралелката „мебелно производство“ са само петима и това създава проблеми пред съществуването ѝ.