Страсбург: Задължителната ваксинация не нарушава човешки права

0

Задължителната ваксинация не е нарушение на правото на личен живот. Това е записано в решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Въпреки че то е по повод традиционни имунизации, според някои юристи с него се проправя пътят за задължителна ваксинация и срещу Covid-19.

Съдът бе сезиран от родители на деца, недопуснати до детски градини в Чехия, защото не са ваксинирани срещу 9 болести – полиомиелит, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца тип Б, морбили, паротит, рубеола, а за определени категории деца – и пневмококи.

Чешкото законодателство задължава родителите да ваксинират децата си срещу 9 известни на медицинската наука болести. Майките и бащите, които откажат ваксинация без основателна медицинска причина, биват глобявани, а децата не се допускат в детски заведения.

Задължителната ваксинация е физическа намеса в организма и засяга правото на личен живот, защитено от конвенцията, смята съдът. В същото време обаче чешкото законодателство защитава легитимен обществен интерес, а именно – общественото здраве, защото ваксината предпазва не само тези, които я получават, но и онези, които не могат да бъдат имунизирани по медицински съображения и разчитат на т. нар. „стаден имунитет“, за да бъдат защитени от заразни и потенциално опасни заболявания.

Съдиите в Страсбург са преценили, че чешката здравна политика по отношение на ваксинациите е в съответствие с най-добрия интерес на децата, които са нейният основен фокус.