Строителният техникум в Русе става Център за високи постижения в професионалното образование

0
„Новият живот в аристократичния град“

Строителният техникум, както русенци да свикнали да наричат Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, става една от 28-те професионални гимназии, които ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката

За целта те могат да получат общо близо 97 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост в рамките на процедурата „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Едно от изискванията е до септември избраните гимназии да имат сключен договор с изпълнител за строителството.

По процедурата се предвижда финансиране на дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и за ремонт, реконструкция, обновяване и пристрояване на училищни сгради. Едно от условията обаче е минимум 45процента от средствата да бъдат използвани специално за оборудване и обзавеждане. То не трябва да бъде STEM оборудване, а да е насочено към професионалните направления, по които водят обучение гимназиите. Причината е, че училищата са избрани като стратегически водещи гимназии в съответните професионални направления, а не на базата на нуждата им от ремонт.

Отделно Центровете за високи постижения ще бъдат подкрепени от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по Програмата „Образование“ 2021-2027. Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование, и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще има кратък период на преход от училище към работа. Ще се осигури повишаване на квалификацията на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса, и с фокус върху дигитализацията и зелените технологии.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук