Сценарият на БАН: С ваксини епидемията ще приключи наесен, без тях – догодина

0
Снимка: Unsplash

Ако България изпълнява ваксинационния си план и месечно се имунизират по около 100 хил. души, епидемията от коронавирус вероятно ще приключи през октомври. Без ваксини процесът ще се проточи поне до средата на следващата година. Това е записано в сценарий за развитието на коронавируса, основан на математически модели и изготвен от специалисти от БАН, Софийския университет и Нов Български университет.

„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса“, заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН.

По думите му това означава, че у нас ще починат около 50 хил. души. До момента жертвите са над 10 хил.

Според проф. Кунчев установените у нас случаи са много по-малко от реалната бройка. Между три и четири пъти повече хора са се срещнали с вируса вместо 263 хил., колкото сочи официалната статистика.

„Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак трябва да се спазват мерките дотогава“, обясни ученият.