Студенти усвояваха умения за мануален лимфен дренаж

0
64
мануален лимфен дренаж

Студенти от първи, втори и трети курс на специалност Кинезитерапия в Русенския университет участваха в обучение по Манулен лимфен дренаж по метода Ледук, проведено по програма Еразъм+.

Лектор на курса беше доц. Габриела Равейка от Университета „Василе Александри“ в гр. Бакъу, Румъния. Обучението включваше теоретична подготовка и овладяване на практически умения, както и приложение на техниките за лимфен дренаж с проследяване на резултатите върху реален пациент.

Обучението по лимфен дренаж с гостуващи лектори в Русенския университет започва от 2006 година, когато при студентите влиза Жан Пол Белградо от Свободния университет в Брюксел. В продължение на 6 години той обучава бъдещите кинезитерапевти и ерготерапевти. След известно прекъсване добрата практика се възстановява, благодарение на дългогодишното сътрудничество между Русенския университет и Университета в Бакъу в областта на ерготерапията и кинезитерапията.

Мануалният лимфен дренаж е клинично доказан метод при състояния на лимфен застой от различно естество, а пациентите, които имат нужда от него, се увеличават постоянно. Лечебният метод включва подобни на масаж манипулации, за стимулиране на движението на лимфата при отоци на крайниците.