Студентка от Русенския университет спечели награда за поезия

0
Студентка от Русенския университет спечели

Студентка от Русенския университет спечели национална награда за поезия, съобщиха от висшето училище.

Миглена Цветкова, студентка в магистърската програма „Съвременна българистика и образование“, е отличена с награда за поезия в четвъртото издание на Националния конкурс „Георги Черняков“, насочен към студенти – литературни творци. Тя стана носител на Специалната награда за поезия, присъдена ѝ от Националния студентски дом.

В тазгодишното издание на конкурса са участвали 85 студенти от 15 български и от 5 чуждестранни университета, базирани в Шотландия, Германия, Русия, Франция и Австрия. Присъдени са общо седем награди на млади поети и прозаици.

Националният конкурс е посветен на делото на литературния критик Георги Черняков и се организира по идея на Сдружение „Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов“ с председател Анжела Димчева. Първото издание е през 2015 година, а имената на лауреатите се обявяват в навечерието на 8 декември.

Специалната награда за поезия от конкурса „Георги Черняков“ е втората национална награда на Миглена Цветкова за 2018 година. През септември тя стана лауреат на националния конкурс „Светлоструй“ (раздел „Поезия“). Наградата ѝ бе присъдена за книгата „С мене само вятърът говори“ (редактор доц. д-р Руси Русев), отпечатаната в русенското издателство „Лени-Ан“.