Светлин Русев дебютира като виолист на „Мартенски музикални дни“

0

Световно известният русенски цигулар Светлин Русев ще дебютира като виолист в програмата на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.

Това съобщи пред журналисти в Националния пресклуб на БТА в Русе директорът на фестивала Ива Чавдарова. Това ще стане във втория фестивален ден – 17 март, на концерта на Русенският фестивален оркестър с диригент маестро Емил Табаков. Заедно с френския цигулар Амори Което двамата ще изпълнят Симфония-кончертанте за цигулка и виола от Волфганг Амадеус Моцарт.

В 62-ото издание на фестивала ще вземат участие над 700 изпълнители от осем държави Германия, Франция, Великобритания, Люксембург, Италия, Румъния, Нидерландия и България. Сред тях са френският струнен квартет „Ebene“, Леонард Елшенбройх (виолончело) и Алексей Гринюк (пиано), оркестърът „The Queen’s six“. Сред дебютантите е и баритонът Кирил Манолов, както и Еманюел Росфелдер (китара), който ще изнесе концерт с цигуларя Светлин Русев.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 16 март с концерт на Симфоничния оркестър на Русенската опера с диригент Емил Табаков. Ще бъде представена световната премиера на творбата на Емил Табаков – музика към балета „Калиопа“.

Програмата включва общо 27 събития – седем оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, два оперни спектакъла, както и осем дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

Съпътстващата програма на фестивала включва изложби на Николай Бузов и Юлиан Табаков, представяне на документалния филм „Пианото на Шостакович“ и на книгата на Лазар Николов „Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли“. Светлин Русев ще проведе и майсторски клас по цигулка за ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук