Световен ден без тютюнев дим

0

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене и тази година той преминава под мотото  „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания“.  Според статистиката България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа, а това от своя страна води до по-висок ръст на инсултите  и инфарктите.

По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Тютюнопушенето е основен или потенциращ рисков фактор за възникването на редица онкологични заболявания. Рискът от появата на рак на белия дроб при пушачите е 25 пъти по-висок. Тютюнопушенето е рисков фактор и за редица други здравословни проблеми – сърдечносъдови, репродуктивни, офталмологични.

Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в Европейския съюз, като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) е пушил всекидневно. Според тревожните данни България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15-годишна възраст, които пушат поне веднъж седмично. Това са около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата на същата възраст. Цели 7% от децата до 13 години употребяват всеки ден цигари.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук