Лидерите на ЕС се споразумяха за шестия пакет санкции срещу Русия

0

Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично петролно ембарго на Русия. Санкциите обхващат вноса на петролни продукти по море, като временно от тях се изключват доставките по петролопровода „Дружба“ за страните без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия. Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни също получава отсрочка до 2024 г. Официална информация за това от ЕС обаче все още няма.

Новият пакет от санкции включва и прекъсването на достъпа до финансовата система SWIFT на най-голямата руска банка Сбербанк, както и забраната в ЕС на още руски медии.

Европейските лидери се договориха също така Съюзът да осигури до 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и днес, евролидерите ще обсъждат цените на енергията и въпроси, свързани с европейската отбрана.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Twitter, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия и прекъсва огромен източник на финансиране за нейната военна машина.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук