Световен ден за борба с рака

0
929

Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб.

Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а в скоро време може би ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Според експертите причините за рак сега са добре известни и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.

Лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.