Световна премиера на „Калиопа“ открива „Мартенски музикални дни“

0

Със световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на Емил Табаков ще бъде официално открито 62-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Събитието ще бъде на 16 март, четвъртък, от 19 часа. в Голямата зала на Доходното здание. Творбата ще бъде изпълнена от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе, на диригентския пулт ще бъде авторът, маестро Емил Табаков. Най-новата творба на композитора е посветена на родния му град Русе. Автор на либретото е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев.

Творбата разказва една от най-красивите русенски градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа и реформатора Митхат паша. Дните от далечното минало на Русчук оживяват чрез музикалните картини, създадени с изисканото и  сантиментално чувство на композитора, покорявайки сетивата на слушателя. Богатството на музиката преминава през жанровите елементи, характерни за времето на драматургичното действие, достигайки до богатите музикални изразни средства на симфоничното звучене.

Съпътстващо първия фестивален ден събитие е изложбата на Николай Бузов „Темпо“. Творецът споделя, че картините в нея са своеобразно продължение на пластичните му, естетски и философски търсения в живописта през последното десетилетие.  През този по-съзерцателен период той обръща изключително внимание на начина, по който осъществява жестовете си на художник – отривисти и мощни, но и точно премислени, изненадващи и дори стъписващи неизкушения зрител платна. Насочва погледа си нагоре, но и навътре, за да открие за себе си и пресъздаде за другите илюзорни, но и съвсем истински душевни пространства. Експозицията ще бъде открита в 18 ч. във фоайето на Доходното здание.

В 62-рия Международен фестивал „Мартенски музикални дни“, който се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата, ще се включат над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са предвидени 27 събития. Музикалният форум ще представи 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук