Свилен Максимов за сделката с „Виваком“

0

Телекомуникационната компания Виваком придобива Нетуоркс-България. Собственикът на Нетуоркс и ТВН гарантира, че условията и услугите на клиентите ще останат непроменени.

Нетуоркс-България е повече от 20 години на пазара на телекомуникационните услуги.  Покритието на мрежата му достига до домовете на десетки хиляди семейства в повече от 70 населени места в Северна България. От близо две години Нетуоркс e coбcтвeниĸ и на дocтaвчиĸa Oнлaйн Диpeĸт, които предлага услугите си в София. Компанията има близо 200 служители. Освен интернет и телевизия дейността и включва редица дейности за частни и бизнес клиенти като видеонаблюдение, ĸoмпютъpeн и ИT cepвиз, облачни пространства и други.

Свилен Максимов за сделката:

Предложението е дошло от страна на Виваком.

„През последните 5 години имаше много предложения от различни места. Това не е най-доброто от гледна точка на пари, но е най-доброто от гледна точка на бъдещето на Нетуоркс – инвеститорът е стратегически. Той купува компанията, за да я развива и най-вече за да използва опитът и ноу-хау на Нетуоркс, а не просто да я окрупни и препродаде“, казва Максимов.

 Каква е стойността на сделката? 

След като получа парите, вие първи ще разберете, защото първото нещо, което ще направя е да отида и да си платя данъците. За разлика от всички „крупни бизнесмени“, аз няма да изнеса печалбата в чуждестранна или офшорна фирма, където данъкът е 0%, за да избегна плащането на данъци.

 Какво бъдеще виждате за по-малките телекоми в България през следващите 10 години?

– Бъдещето на малките телекоми беше решено още през 2014 година, когато българската държава, в лицето на ДНСК, пък и българският потребител решиха, че нямат нужда от малките телекоми. Това стана, когато се започнаха акции по рязането на кабелите на телекомите без да им бъде даден нужният шанс, без да им бъде подадена ръка (тук уточнявам, че имаше известни опити от страна на законодателя, но за съжаление изпълнителната власт предпочете спокойно да унищожи инфраструктура за милиони). Решението мина и през бездействието на държавата, в лицето на КЗК и МК, да изработят прозрачни и правила за определяне на справедливи такси за телевизионни права. Съвсем нормално доведе до задушаването на малките оператори с ненормално и несъразмерно високи такси за права от страна на разпространителите на големи телевизии. И не казвам, че вината е в тях – те правят съдържание и си искат парите. Вината си е на бездействащата администрация. Решението да бъдат затворени малките телекоми премина и през услужливото бездействие на институциите по злоупотребата с господстващо положение от страна на големите телекоми – всички помните „бънделирането“ на услуги, в което се подбиваха безмилостно цените, а КЗК така и не намери време да се произнесе. Тук, обаче, за разлика от другите случаи, е редно да засвидетелствам своята благодарност към българските потребители, които въпреки грозно ниските цени (например цена от А1 19.99лв за Интернет + ТВ + Диема + HBO + Макс спорт, при положение, че само цената на добавените услуги е над 22лв!!!), те не се подлъгаха и бяха лоялни към нас! Благодаря за което. Не на последно място можем да посочим и прочутата наредба Н-18, която тормозеше бизнеса в продължение на месеци. Та виждате ли – всички тези действия и бездействия от страна на държавата и българският потребител ясно посочиха на малките телекоми, че място за тях вече няма. Бъдещето е на големите корпорации и разпределеният пазар без реална конкуренция.

Смятате ли, че нивото на услугите в бранша се подобрява или обратно?

– Според мен, качеството се подобрява, но това трябва да го кажат нашите клиенти, а не ние. Така е редно.

Бизнесменът възнамерява да остане в ИТ сектора, плановете му включват още развитие в сферата на Енергетиката и строителството.

Сделката подлежи на всички необходими одобрения от страна на съответните регулаторни власти и се очаква да бъде приключена през второто тримесечие на 2021 година.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили