Свлачище е на път да откъсне от света село край Златарица

0

Свлачище, което се активира след поредните порои, заплашва да откъсне от света село в Златаришкия Балкан. Държавата отпусна близо 300 хиляди лева за укрепване на свлачището в село Калайджии, но въпреки това, градини и имоти на жителите продължават да пропадат.  В живописното планинско селце има много къщи за селски туризъм.

В момента обаче част от жителите му трудно стигат до домовете си. А инцидентите в селото вече са започнали.

„Онази вечер падна стълбът, а ние от него стълб се осветляваме. Подрони се почвата, падна стълбът и оградата ни падна! Сутринта отивам при овцете, няма ток, обаче ние не сме видели че стълбът е паднал. На долните комшии – телевизори, печката, всичко изгоряло. Две седмици без ток сме, нямаме ток!“, разказва Ремзие Чаушева от Калайджии.

Свлачището е активно от близо 3 години, но сега ситуацията е критична.  От Комисията по бедствия и аварии през миналата година отпуснаха близо 300 хиляди лева за укрепване. От фирмата обаче на два пъти спират обекта, който не върви в срок.

„Това свлачище преди три години започна и пред и две години се беше активирало и тогава се направи проект. В момента горният път, който остава единственият за връзка с другата част на селото, ако той се прекъсне, няма откъде да минават хората и се затруднява движението“, твърди кметският наместник Бисер Чинов.

От община Златарица твърдят, че причина за двукратното спиране на обекта са минусовите температури и валежите през декември и януари. От кметството са изпратили писмо до фирмата – изпълнител да актуализира графиците си, като новият пусков срок е началото на април. Но санкции още не са били налагани.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили